پایگاه کتابخانه تخصصی علامه طباطبایی

پایگاه کتابخانه تخصصی علامه طباطبایی

علامه طباطبایی شخصیتی است که علی رغم طوفانهایی که محبوبیت و اعتبار روحانیت را دستخوش تغییرات فراوان کرده همچنان معتبر باقی مانده است. گویا از آبشخور دیگری اعتبارش را وام گرفته است. شخصیتی که ابعاد گوناگونش را به سادگی نمی توان بیان کرد و عمق بینش و دانشش را فرا گرفت. اجرا و طراحی پایگاه کتابخانه تخصصی و موزه مجازی علامه طباطبایی پروژه ای بزرگ و سخت یافتنی است، که از اهمیت بسیاری در مجموعه باشگاه اندیشه برخوردار بوده است. و همواره تلاشهای مکرری انجام گرفت تا بتوان آنرا محقق نمود.

تا قبل از سال 91 هر زمان که گروه یاران جمع می شدند تا برای طراحی سایت علامه طباطبایی تصمیم بگیرند ابهامات فراوان ناشی از ابعاد مختلف شخصیت علامه چنان هجوم می آورد که بعد از چند جلسه، سرخورده و طوفان زده برکناری می ماندند و کار هم در تاریکی و ابهام فرو رفته و به فرصتی دیگر موکول می شد.

هم حجم کار زیاد بود و هم امکانات برای جمع آوری و دسته بندی اطلاعات کم بود. گروه منسجمی هم دور هم جمع نشده بودند تا به اجرا در آمدن پروژه فی نفسه راهبری کند. اغلب، علی رغم علاقه به شخصیت علامه نیازمند نیروی دیگری از بیرون و از جایی که معلوم نبود کجاست احساس می شد تا همه را به حرکت وادارد و کار را پیش ببرد.

نباید ناگفته گذاشت که قدم های اولیه و بعضا مهمی برداشته شد و تجربه هایی به دست آمد اما همگی ناکام ماند. گرچه بعدا بسیاری از آن تجربه ها کمک شایانی نمود ولی در زمان خودشان یا "سختگیری کمال طلبانه" همه را ناتوان می کرد و یا "عملگرایی سطحی" نتیجه ای بی کیفیت بدست می داد. پس سرخورده و ناراضی کار رها می شد.

با آنکه در این زمان تلاشها نتیجه ای در بر نداشت، اما نمی توان زحمات علاقه مندانی که به علامه عشق می ورزیدند را نادیده گرفت و هیچ انگاشت. همه آن تجربه ها انباشته شده بود و نیازمند جان تازه برای زندگی می بود.

با حضور و همت جناب آقای میراحمدی هوای تازه ای دمیده شد و گروه جان گرفت. حضور ایشان که همزمان با تامین امکانات حیاطی پروژه بود مایه شکل گیری "گروه طراحی و تولید پروژه" شد.

در قدمهای اولیه خانم نرگس خانی و خانم راهیل قوامی به پروژه پیوستند. این دو کارشناسی و فهرست بندی مجموعه ی آثار علامه را بصورت حرفه ای آغاز کردند که قدم مهمی بود زیرا یک مواجهه اولیه با داشته ها را فراهم می کرد، و تصویری کلی از سایت بدست می داد.

گروه تهیه و تولید سایت شکل گرفت. جمع آوری فهرست اولیه از کتب علامه و مقالات و پایان نامه های مربوط، همزمان توسط خانم نرگس خانی و با همراهی خانم راهیل قوامی و آقای محمد حسین قدوسی در حال تکمیل بود. چندی نگذشت که خانم زینب قدیانی به پروژه پیوست. و محمد جواد قدوسی هم بصورتی جدی تر درگروه شرکت کرد. در این میان تلاشهای با ارزش خانم راهیل قوامی در شکل دهی به آنچه می توان "پروژه" نامید نقشی حیاطی داشتند.

هرچند ناکامی هایی همواره وجود داشت. از جمله آنکه گرافیستی پیدا نشد که فضا و حال و هوای سایت علامه را بخوبی درک کند و در کارش پیاده کند. همچنین مابین تیم فنی و گروه تهیه و تولید ناهماهنگی هایی  ناشی از دو زبانی وجود داشت.

متاسفانه خانم راهیل قوامی به دلیل مشکلات شخصی از همراهی پروژه بازماند و در کار شکاف بزرگی بوجود آمد. در این برهه باید از همراهی فوق العاده و گرمابخش خانمها نرگس خانی و زینب قدیانی کمال تشکر را نمود. همراهی این دو نفر اجازه نداد شکاف بوجود آمده شالوده کار را بکلی از هم بپاشد. 

حرکت تیمی بدون توقف ولی بسیار آرام بود. اما زمان بسیار سریعتر از گروه و توقعاتش پیش می گذشت و گروه به سوی اجرایی کردن فاز اول سایت پیش می رفت.

علی رغم اضطراب های بسیار تصمیم به برگزاری رونمایی محدودی از سایت گرفته شد. به این ترتیب مخاطبان محدود اما حرفه ای و آشنا به اینترنت سایت را نقد کردند. و اشکالات خود را نشان داد.

مهمترین دست آورد این رونمایی بعد از مشخص شدن اشکالات و ایرادها اضافه شدن دو نفر دیگر به تیم طراحی سایت بود. خانمها مونا نوروزی به عنوان گرافیست و هدیه السادات مرعشی به گروه اضافه شدند. و حضور این دونفر انرژی مضاعفی به جریان پروژه بخشید. لازم به ذکر است مهمترین اشکالی که در این رونمایی عنوان شد بی تناسبی فضای گرافیکی سایت با اهداف و مقاصد آن بود.

اندکی بعد نیروی کارآمد دیگری به گروه اضافه شد. خانم الناز قدوسی که به آرامی ولی دقیق حرکت می کرد و به همه گوشه ها سر می زد و بدون سروصدا همه مشکلات را رفع می کرد. ایشان تمام بار سنگین اجرای فنی صفحات سایت را برعهده داشت.

با ترکیب جدید تیمی که شکل گرفته بود طراحی گرافیکی سایت دوباره انجام شد و همچنین نقشه اقدامات پیش رو هم در حال آماده سازی بود. کاری سخت که فقط با انرژی و سرزندگی گروه طراحی امکان وقوع می یافت.

صفحات گرافیکی طراحی می شد و همزمان کار فنی به خوبی پیش می رفت. کار گروهیِ بسیار خوب از خانمها نرگس خانی، زینب قدیانی، هدیه السادات مرعشی، مونا نوروزی، الناز قدوسی و آقایان محمدحسین قدوسی و محمد جواد قدوسی.

علی رغم حجم کار باقیمانده که خود را سنگین نشان می داد، حرکت گروه طراحی امیدبخش بود.

در فاصله به دنیا آمدن فرزند دو نفر از اعضای گروه کار به کندی قابل توجهی گرایید. هرچند دلیل توقف لزوما تولد دو نوزاد نبود، بلکه مشکلات شخصی گریبان عضو دیگر گروه، محمد جواد قدوسی را گرفت و کار کند شد. هرچند تمام شدن بودجه هم تاثیر بسزایی داشت. در این شرایط گاه و بیگاه آینده سایت در تاریکی و ناامیدی فرو می رفت.

بعد از این وقفه بوجود آمده، گروه دوباره کار را سرعت بخشید تا برای رونمایی جدید و کاملتری در آبان 96 آماده شود. با این امید که همکاران و هم گروهی های علاقه مند دیگری به پروژه اضافه شوند. اما رونمایی اجرایی نشد زیرا برنامه عقب تر از آن بود که به رونمایی بیانجامد.

اما کار پیوست کارگروهی که با هدف احیا آثار علامه تشکیل شده بود باعث شد مشکلات سایت رفع شود و وارد فاز اجرایی کاملتری شود. با این امید که در آبان 97 به هدف رونمایی دست بیابد.

 

تیرماه 97